Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΑΤΤΙΚΑΤ» - ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Γενικευμένη μάχη για τα δεδουλευμένα

Κινητοποιήσεις από τους 400 εργαζόμενους και Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Από το χτεσινό αποκλεισμό του κόμβου της Παναγιάς
Από το χτεσινό αποκλεισμό του κόμβου της Παναγιάς
«Μπλόκο» στον εμπαιγμό από την κατασκευαστική εταιρεία «ΑΤΤΙΚΑΤ», που έχει την ευθύνη κατασκευής του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Γρεβενών - Παναγιάς, έστησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της εταιρείας, με συμβολικό αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου στον κόμβο της Παναγιάς. Διεκδικούν την άμεση καταβολή δεδουλευμένων 4 έως 6 μηνών, που αντιστοιχούν σε ποσά ύψους 10.000 έως 12.000 ευρώ για κάθε έναν από τους 400 περίπου εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία είχε αναγγείλει την επανέναρξη των εργασιών στις 9 Ιούνη, τώρα εκβιάζει με οικειοθελείς δήθεν απολύσεις και δίνει αόριστες υποσχέσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων μετά από ένα μήνα, με επιταγή! Στο συγκεκριμένο έργο σκοτώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο 3 εργάτες πληρώνοντας με την ίδια τους τη ζωή την έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Η εργοδοσία είχε εντατικοποιήσει τη δουλειά, με 12ωρα την ημέρα, για να προλάβει την προεκλογική φιέστα των εγκαινίων από την κυβέρνηση πριν από δυο εβδομάδες.

Στη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους μπαίνουν και άλλοι εργαζόμενοι στο έργο, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα κινητοποίηση όπως και τη Δευτέρα 15/6. Στο πλευρό τους βρέθηκε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων με επικεφαλής τον Θανάση Βάιο και εκπρόσωποι των Συνδικάτων Οικοδόμων Γρεβενών και Ιωαννίνων.

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Αμεσα μέτρα ώστε να υποχρεωθεί η ΑΤΤΙΚΑΤ να καταβάλει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα, να πληρώνονται έγκαιρα οι μισθοί τους και να διασφαλισθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, απαιτεί και το ΚΚΕ από την κυβέρνηση, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Αχιλλέας Κανταρτζής προς τους υπουργούς Απασχόλησης και ΠΕΧΩΔΕ. Ανάμεσα σε άλλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι «και κατά το παρελθόν, και πιο συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2009, οι εργαζόμενοι αναγκάσθηκαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας για να πληρω­θούν τα δεδουλευμένα που τους όφειλε η ΑΤΤΙΚΑΤ και αντιμετώπισαν τότε τις ανοιχτές απειλές της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ